Teknolojinin gelişimi ile birlikte birçok alanda farklı değişikliklere gidilmesi, trafik ortamında da yeniliklerin açığa çıkmasına neden olmuştur. Bu anlamda son zamanlarda trafiğin güvenliği ve sürücülerin sağlığı için teknolojik cihazlar ile denetimlerin sıkılaştığını söylemek mümkün. Yapılan bu denetimler ve kontroller kaza oranlarını en aza düşürmek için en etkili yöntemlerin başında gelir. Öyle ki yolların ve yolun bulunduğu çevrenin yapısına bağlı olarak trafikte koyulan kuralların tamamı değişiklik gösterir.
Sürücüler belirlenen kurallara uymadıkları sürece radar tespit cihazı aracılığı ile cezaya tabi tutulurlar. Ceza miktarları da kurallarda olduğu gibi yolun durumuna ve araca göre farklılık gösterir. Trafikte insan hayatının tehlikeye girmemesi için kurallara mutlaka uyum sağlamak gerekir.
2022 yılında trafik kurallarının hemen hemen hepsinde olduğu gibi radar cezalarının da artışlar görülmeye başlanmıştır. Radar cezalarının her yıl değişmesi, sürücüler tarafından büyük bir merak konusu olmasına neden olmuştur. Radar cezaları hem araç tiplerine hem de yerleşim yerlerinin durumuna göre farklılık gösterir. Bu anlamda 2022 yılında ödenecek olan radar cezaları arasında ödenecek olan en düşük miktar %30 arasında aşılan radar cezalarıdır. Yolda belirlenmiş olan hız oranının %30 gibi bir oranda aşılması durumunda ortalama 428 TL radar cezası ile karşı karşıya kalınır. Radar cezasının erken ödeme avantajlarından faydalanıldığında bu tutar 320,25 TL olarak ödeme yapılabilir.
Otobanlar, sürücülerin genellikle kendisini kaybedip en çok radar cezasına mağdur kaldığı yolların başında gelir. 2022 yılı itibari ile araç çeşitlerine göre otoban için belirlenen hız sınırları şu şekildedir;
- Otomobiller: 120 km
- Minibüs ve otobüsler: 100 km
- Kamyonetler: 95 km
- Panelvanlar: 100 km
- Kamyonlar: 90 km
- Çekiciler: 120 km
- Motosikletler ( L3): 100 km
- Motosikletler ( L4, L5, L7) : 80 km
- Motorlu ve motorsuz bisikletler: Otobana giremezler
- Tehlikeli madde taşıyan araçlar: 70 km
- Özel yük taşıyan araçlar: 60 km
- Lastik tekerlekli traktörler: Otobana giremezler
- Arızalı bir araç çeken otomobiller: 40 km
- İş Makineleri: Özel izinleri yoksa otobana giremezler.
Araçların şehir içi seyahat halindeyken uyması gereken hız limitleri, otoyol için belirlenen hız limitleri ile aynı değildir. Bu neden ile sürücüler şehir içi hız limitleri hakkında mutlaka bilgi sahibi olmaları gerekir. Şehir içi hız limitleri;
- Otomobiller: 50 km
- Minibüs ve otobüsler: 50 km
- Kamyonetler: 50 km
- Çekiciler: 50 km
- Kamyonlar: 50 km
- Panelvanlar: 50 km
- Motosikletler: 50 km
- Motorlu ve motorsuz bisikletler: 30 km
- Özel yük taşıyan araçlar: 30 km
- İş makineleri: 20 km olarak belirlenmiştir.
Trafik ceza oranları her yıl değişiklik gösterir. 2021 yılında olan hız sınır cezalarının yerini 2022 yılında alınan kararlar ile değişikliğe gidilmiştir. 2022 yılında %10- 30 oranında hız sınırının aşılması durumunda sürücüye 427, %30- 50 oranlarında 888, %50 ve üzeri hız sınırının aşılmasında da 1823 TL ceza yazılır. Ayrıca hızın aşıldığı durumlarda sürücünün araç içerisinde telefon ile görüşme yapması ve ya emniyet kemeri kullanmaması gibi durumlarda ayrı cezaların yazılmasına neden olur. Bu neden ile araç kullanırken yolun kurallarına ve sınırlarına uyum sağlamakta kesinlikle fayda vardır.
Radar cezasının yazılması ile birlikte sürücünün oturduğu adrese yazılı kâğıt ile bildirim yapılır. Ancak teknoloji aracılığı ile sürücünün kendi e- devlette kayıtlı olan tescil plakasına yazılan cezayı görmesi de mümkündür. Trafik cezalarında erken ödeme yapılması indirimi de beraberinde getirir. Radar cezasını ödemek isteyen sürücüler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu banka şubeleri, dijital bankacılık veya e – devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi Kartı ile ödeme yapabilirler. Radar cezaları yazıldığı gibi teknolojik cihazlar sayesinde hızlı şekilde aracın kayıtlı olduğu kişinin e – devletine düşer ve görüntülenebilir.