Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Araç Alım Satımında Noter İşlemleri Hakkında Merak Edilenler

Araç Alım Satımında Noter İşlemleri Hakkında Merak Edilenler

Araç alım satımında noter işlemleri oldukça önemlidir. Arabayı üzerinize alabilmeniz için gerekli işlemler, noter vasıtasıyla gerçekleşir. Bunun için aracı satan kişi ve alıcı beraber notere gitmelidir. Araç alım satımında noter işlemlerinin gerçekleştirilmesi için bazı evraklar gerekir. 
İşlemlerin hangi noter tarafından gerçekleştirileceği konusunda herhangi bir sınırlama yoktur. Kendi bulunduğunuz bölgedeki ya da aracı satın alan kişinin bulunduğu yerdeki noterlerden işlem yaptırabilirsiniz. Nöbetçi noterler vasıtasıyla hafta sonları da işlemlerinizi yaptırma şansınız vardır. 

Araç Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Araç alım satımı yapmak isteyenler, noter yetkilileri tarafından kimlik kontrolünden geçirilir. Ardından satışa mani bir durumun olup olmadığı sistemler üzerinden denetlenir. Örneğin, araç üzerinde haciz ya da tedbir varsa satış yapılması mümkün olmaz. 

Engel teşkil edecek bir durum yoksa satış süreci başlar. Noter yetkilileri satış sözleşmesi oluşturur. Oluşturulan sözleşmenin hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanması gerekir. Satılan aracın ikinci el olması halinde tescil süreci de noter vasıtasıyla tamamlanır. 

ARAÇ ALIM SATIMINDA NOTERDE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

Araç alım satımında noterde yapılan işlemler; tescil, satış olarak sınıflandırılabilir. Bu işlemlerden önce noter tarafından satıcıya parasını alıp almadığı sorulur. Satıcının bu aşamada dikkatli olması gerekir. Alıcıyla satıcı arasında ileri bir ödeme tarihi belirlenmesi halinde ücret alamama gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sebeple ödemeler, noter işlemleri sırasında tamamlanmalıdır.

Notere Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Notere gitmeden önce yapılması gerekenler, araca ilişkin borçların ödenmesidir. İlk etapta aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi olmamalıdır. Araç alım satımında noter işlemleri öncesinde vergi ödemesi tamamlanmalıdır. Aynı zamanda haciz ve ipotek olması halinde bunların da kaldırılması şarttır. 

Araç muayene tarihinin geçmesi, satışın önündeki engellerden biridir. Muayene aşaması tamamlandıktan sonra satış süreci başlatılabilir. Diğer bir önemli konu ise cezalardır. Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır. 

Araç Alım Satımında Notere Ne Kadar Para Ödenir?

Araç alım satımında ödenmesi gereken tutar, 2022 yılı için 457 TL’dir. Bu ücret alıcı tarafından yatırılmalıdır. Bunun dışında herhangi bir ücret talep edilmez. Ücret ödemesi de yapıldıktan sonra aracın eski sahibinin ruhsatı geçerliliğini yitirir. Yeni alıcı adına düzenleme gerçekleştirilir. 

Noterde Hangi Evrakların Teslim Edilmesi Gerekir?

Noterde teslim edilmesi gereken evraklar arasında kimlik, ruhsat gibi belgeler vardır. Satıcı ve alıcıların ilk önce kimlik belgelerini ibraz etmesi gerekir. Notere sunulması gereken diğer belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Araç ruhsatı

  • Trafik belgesi

  • Satış sürecini başkası yapacaksa araç sahibi ya da alıcı tarafından verilecek vekâletname

Bu belgelerin yanı sıra İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden MTV kontrolü yapılmalıdır. Bunun yanı sıra cezaların ödenip ödenmediği de denetlenmelidir. Bir diğer sorgulama da TÜVTÜRK üzerinden yapılır. 
Haciz ve ipotek kontrolleri notere gidilmeden önce yapılmalıdır. Son olarak zorunlu trafik sigortası da güncellenmelidir. Trafik sigortası bitmiş araçların satışının yapılması mümkün olmaz.

Noter İşlemleri Bittikten Sonra Ne Yapılır?

Noter işlemleri tamamlandıktan sonra alıcıya geçici ruhsat verilir. Geçici ruhsat, normal ruhsatla aynı işleve sahiptir. Yeni ruhsat yaklaşık on beş gün içerisinde çıkar. Ruhsatınızı işlemleri yaptırdığınız noterden alabilirsiniz. 

Yeni araç sahibinin trafik sigortası işlemlerini yaptırması gerekir. Trafik sigortası yeni araç sahibi adına yapılır. Bunun için on günlük bir süre vardır. Sürenin aşılması halinde ceza uygulanır. Araç alım satımında noter işlemlerinin kısa sürede tamamlanması, alıcı ve satıcı için avantaj sağlar.