Araç sahibi olmak giderek zorlaştığı için mevcut koşullar, tüketicileri ikinci el araba almaya yönlendiriyor. İkinci el araçlarda oluşan geniş seçenekler ise tehlikeli durumlar oluşturabiliyor ve alıcıları karar verme sürecinde zor durumda bırakabiliyor. Peki ikinci el araba alırken hangi detaylara dikkat edilmesi gerekiyor?
Aracı satın aldığınız kişiyi bilmek, araç alırken dikkat etmeniz gereken konulardan ilkidir. Tüketicilerin büyük bir kısmı aracı ilk kullanıcısından almayı tercih etse de bu durum her zaman mümkün olmadığı için ikinci el araçlar seçenek olarak değerlendirilmektedir. Araç sahibini öğrenmek ise tam olarak burada devreye girmektedir. Bunu öğrenmek için 5664’e kısa mesaj atarak, sorgulama ekranından aradığınız bilgiyi elde edebilirsiniz. Bu yolla aracın ruhsat sahiplik yılını, kaç yıldır bu kullanıcıda olduğu gibi bilgilere ulaşabilirsiniz.
Hepimiz için önemli olan konulardan biri de alacağımız aracın fiziki durumudur. Araç sahibi olmak isteyen herkes, özellikle büyük ölçekli kazalara maruz kalan araçların durumunu öğrenmek ister. Bundan dolayı alacağınız ikinci el aracın durumunu tüm detayları inceleyen, yazılı ve kaşeli bir rapor halinde tüketiciye sunan ekspertiz firmalarından öğrenmeniz size en sağlıklı sonucu verecektir. İkinci el arabalarda artık ekspertiz zorunluluğu yer alıyor ve bu yapılan düzenleme ile tüketici hakları daha fazla korunuyor.
Araçtaki mekanik aksamın doğru çalıştığını anlamak için aracın motor ve mekanik durumunun kontrolü ve gerekli incelemelerin yapılması gerekir. Bu kontroller kullanılmış araçlarda kesinlikle yapılması gereken kontrollerdir. Karşınıza çıkacak plansız masrafları önlemek için bu noktayı asla atlamamalısınız. Kontroller sırasında aracın alt kısmından bir darbeye maruz kalıp kalmadığı, ön takımında bir problem olup olmadığına dikkat edilir.
Lastik durumları da araç alırken bir diğer kontrol etmemiz gereken konulardan biridir. Lastikler, arabanızın tam performans göstermesi ve olabilecek kazaların önüne geçilmesi açısından belirli standartlar taşımalıdır. Örneğin lastik diş derinlikleri, yasal aşınma sınırı olan 1,6mm’nin altında olmamalıdır. Böyle bir durumda aracın muayeneden geçmesi imkansızdır.
Araç kilometresi, arabaların değerinin artmasına ya da yükselmesine etki eden noktalar arasındadır. Aracın kilometresi, motor kullanımı ve yürür aksamların daha az yıpranması konusunda önemli bilgiler verir. Yüksek kilometreler, bakımları aksatılmadan yapılmış ve temiz kullanılmış araçlarda çok fazla problem teşkil etmez ancak kilometre konusunda yapılan yanlış beyanlara ve hileli uygulamalara karşı gözünüz açık olmalı. TüvTürk ve servis kayıtlarından aracın kilometresini doğrulayabilirsiniz.
Aracın fiyatını doğrudan etkileyen konuların başında aracın hasar bilgisi gelmektedir. Daha sonradan herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için, aldığınız ikinci el araç için tramer kaydı sorgusunu da yapmalısınız. Bu şekilde araç hasar ve kaza durumunu öğrenebilirsiniz. Bu da aracın fiyatının daha net olmasını sağlar. Tüm bu sorgulamaları cep telefonunuz üzerinden sms ile yapmanız mümkündür. Telefonunuzdan araç şasi numarasını ya da plaka numarasını yazıp 5664’e mesaj atarak aracın geçmiş hasar ve kaza kaydına ulaşmanız mümkündür. Bu işlemi en sağlıklı şekilde aracın şasi numarasını sorgulayarak yapabilirsiniz.
Muadil araçların ne kadara satıldığını önceden araştırmanız da ikinci el konut alımında dikkat edeceğiniz bir diğer önemli noktadır. Her aracın hasar ve hata durumu aynı olmayacağı için bu fiyat araştırmasını yaparken aracın mevcut durumunu göz önüne almanız gerekiyor.