Hepimizin aşina olduğu ehliyetin resmi adı, sürücü belgesi olarak ifade ediliyor. Bu belge, karayolunda seyreden otomobil, otobüs, traktör gibi motorlu veya motorsuz kara taşıtlarının sürücüler tarafından kullanılmasına olanak tanıyan ve yetkili kurumlar tarafından verilen bir belgedir. Sürücü belgeleri aynı zamanda kimlik işlevi de görürler. Sürücü belgeleri M, A1, A2, A, B, BE, C1, C1, E, C CE, D1, D1E, D, DE, F sınıfı sürücü belgeleri olarak farklı şekilde adlandırılırlar.
Ehliyet türleri arasında en çok kullanılanı B sınıfı ehliyettir. B sınıfı ehliyet türü hepimizin de bildiği ve sahip olduğu gibi otomobil kullanmak için gerekli olan ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
B1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet tipi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen, yük taşımak için kullanılan araçlarda ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanma hakkı tanır.
M sınıfı ehliyet: M sınıfı sürücü belgesi sahipleri moped gibi 2 – 3 – 4 tekerlekli motorlu bisikletleri kullanma hakkına sahiptirler.
D1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet sahipleri minibüs kullanabilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise D1 sınıfı ehliyet sahiplerinin otobüs kullanamayacağıdır. D1 tipi sürücü belgesi ile 16 + 1 kapasiteli minibüsler kullanılabilir. D1 sınıfı ehliyet sahipleri bunların yanında B, B1, M ve F sınıflarının kullandığı araçları da kullanabilirler. D1 tipi ehliyet için sürücünün 21 yaşını tamamlamış olması şartı aranır. D1 sınıfı ehliyette deneyim şartı da aranmaktadır. B tipi ehliyet sahibi olmayanlar D1 sınıfı ehliyet alamazlar.
F sınıfı ehliyet: Traktör kullanmak için F tipi ehliyet alınmalıdır. Bunun için gereken şart ise 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün almış olmaktır. Herhangi bir deneyim şartı aranmaz.
B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak isteyen adaylarda aranan durum yaş sınırıdır. Yalnızca 18 yaşını doldurmuş bireyler B sınıfı ehliyet sürücü kursuna başvurabilirler. 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin B sınıfı ehliyeti için başvuru yapmaları imkansızdır.
Sürücü kurslarının B sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak isteyen sürücü adaylarından istedikleri bazı belgeler ve şartlar mevcuttur. Bu şartları şöyle sıralamak mümkündür:
Gereken şartlar ve belgeler tamamlandıktan sonra sürücü adayı, sürücü kurslarına ehliyet almak için başvurur. Sürücü adayının teorik derslerin alması ve iki aşamada gerçekleşen yazılı sınav ve direksiyon sınavından başarılı bir şekilde geçmiş olması gerekmektedir. Yazılı sınavda başarılı olan sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanmış olur.