Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Çekme Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Çekme Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Araç sürücüleri tarafından merak edilen çekme belgesi uzun süreli olarak kullanılmayacak araçların doğrudan trafik şubesinden çekilmesidir. Birçok araç sahipleri bu konuda detaylı bilgilere sahip değildir. Çekme belgesi ruhsatı doğrudan araç sahibinin ilgili resmi merciye başvurması neticesinde alınabiliyor. Bu süreç oldukça kısadır. Genellikle birkaç saat içerisinde araç sahibi çekme belgesini sahip olabiliyor. Aracın tercihe göre trafik şubesinden çekilmesinde gerekli belgeler hazırlanması durumunda yeniden belge iptal edilebilir.

Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Araç çekme belgesi elde edilmesi için uzun zahmetler çekilmesine gerek yoktur. Araç sahibinin doğrudan bağlı bulunduğu il veya ilçedeki trafik şubesine başvurması yeterlidir. Bu aşamadan önce gerekli belgeleri hazırlaması önemlidir. Mutlaka yanında araç ruhsat ve ehliyet belgesi, nüfus cüzdanını getirmelidir. Çekme belgesi özellikle de aracınızı uzun süreli olarak kullanmayacaksanız ya da doğrudan seyahate çıkmanız durumunda almanız sizlere büyük faydalar sunacaktır. Çünkü çekme belgesi bu süreci koruduğu takdirde yasal kapsamda araç sahibinin vergiden de muaf tutulmasını sağlar.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir Mi?

Çekme belgesine sahip olan aracın trafiğe çıkması söz konusu değildir. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkarılması yasla kapsamda araç sahibinin cezai işlemlere tabi tutulması demektir. Bu nedenle aracınız çekme belgesi aldıktan sonra trafiğe çıkmamanız tavsiye edilir. Böylece ekonomik yönden tasarruf edebilirsiniz.

Araç Çekme Belgesi Alım Süresi

Geçmiş dönemlerde araç çekme belgesi alımı daha zahmetliydi. Bu durum araç sahibinin strese girmesine neden oluyordu. Zorlu süreçlerin olması birçok belgelerin hızlı bir şekilde hazırlanması tüm bu etkenler araç sahibinin gün içerisinde ciddi anlamda yorgun kalmasına neden oluyordu. Fakat bugün itibariyle artık bu süreç daha da hızlandırıldı. Bugün araç sahibi sadece trafik şubesi üzerinden araç çekme belgesini dakikalar içerisinde alıyor. Yapılan düzenleme doğrultusunda araç sahibi doğrudan aracın herhangi bir borcunun olmadığını gösteren belge ile noter kurumuna başvurarak araç çekme belgesini pratik bir şekilde alabiliyor. Bu belgenin alınabilmesi açısından özellikle de Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmiş olması şarttır.

Araç Çekme Belgesi Ücretli Mi Alınır?

Evet, araç çekme belgesi yasal kapsamında belirli ücret karşılığında elde edilebilir. Bu ücret miktarı aynı zamanda her yıl rutin olarak güncelleniyor. Böylece güncel fiyat üzerinden araç çekme belgesi alabilirsiniz. Araç çekme belgesi ücretinin bugün daha da düşük olduğunu vurgulayabiliriz. Bu kapsamda araç sürücüleri geçmiş yıllara oranla bugün daha avantajlı olabiliyor.

Çekme Belgeli Satış Nedir?

Merak edilen çekme belgeli satış ise doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak satış işlemlerini gerçekleştirmesidir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Trafik Şube Müdürlüğü başvurusu yapılarak gerekli araç muayenesi yapıldıktan sonra çekme belgeli satış yapılabilir. Tüm bu aşamalarda araç sahibinin deneyimli olmasında fayda vardır.

Çekme Belgesi Olan Araç Satın Alınabilir Mi?

Elbette, çekme belgesine sahip olan herhangi bir araç model değerinden satın alınabilir. Yapılan yeni yasal düzenlemeler doğrultusunda çekme belgesine sahip olan araçların da satın alınması bugün mümkündür. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı ayrıntılar söz konusudur. İlgili aracın uzun süreli olarak trafiğe çıkmaması durumunda yeniden muayenesi için ek ücretler ödenmesi söz konusudur. Bu durum ise aracı satın almak isteyen müşteri açısından dezavantaj oluşturur.

Çekme Belgeli Araç Tekrar Nasıl Trafiğe Çıkarılır?

Çekme belgeli aracın yeniden trafiğe çıkarılabilmesi açısından dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntılar söz konusudur. Araç muayenesinden önce geçici olarak araç sigortası yaptırılmalıdır. TÜVTÜRK üzerinden araç tespit raporu alınır. Söz konusu rapor aynı zamanda araç ruhsat belgesi yerine geçer. Sonrasında Zorunlu Trafik Sigortası yaptırılır. Sonrasında notere gidilerek ilgili aracın ruhsat belgesi çıkartılır. Noter tarafından plaka basım belgesi sunulur. Verilen belge üzerinden Şoförler ve Otomobilciler Odası başvuru yapılır. Kurum tarafından araç plakası basılır ayrıca bu yönde Maliye’ye gerekli bilgiler sunulur. İşlem sistemde yer aldığında araç sahibi doğrudan plakayı sistem üzerinden sorgulatarak araç trafiğine çıkabilir.