Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

DPF Temizliği, Partikül Temizliği Nasıl Yapılır?

DPF Temizliği, Partikül Temizliği Nasıl Yapılır?

Aracınızda ‘ Partikül filtresi dolu.’ tarzında uyarılar almaya başladıysanız ‘ Partikül temizliği nasıl yapılır? ‘sorusunun cevabını merek ediyor olabilirsiniz. Bilindiği üzere araçlar birbiri ile etkileşim halinde olan birçok aksamın çalışması ile ilerlemektedir. Bu açıdan herhangi bir aksamda oluşan arıza diğer parçaları da etkilemektedir. Dizel partikül filtresi de hem aracınızın performansı hem de çevreye dost olması açısından kullanımı gereklilik haline gelmiş bir otomobil aksamıdır. Gelin birlikte partikül filtrenin ne olduğunu, neden kullanılması gerektiğini ve temizliğinin nasıl yapıldığını inceleyelim.

Partikül Filtresi Nedir?

Dizel partikül filtresi DPF olarak kısaltılmıştır. Bu fitle Euro 4, Euro 5 ve Euro 6 olarak adlandırılan yeni nesil dizel araçların egzoz sitemine sonradan ilave edilen bir araç aksamıdır. Euro 4 araçların bazılarında Euro 5 ve 6 araçlarının tümünde bu aksam bulunur. Motor yanma esnasında gözle görülemeyecek kadar küçük boyutta mikro partikül salınımı yapmaktadır. Bu partiküllerin bir diğer adı da kurumdur. Bu kurumlar hava kirliliğine ve solunum yoluyla vücuda karışarak solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olmaktadır. Partikül filtresi de bu kurumların araç dışına salınımını sınırlandırmak için üretilmiştir.

Partikül Filtresi Nasıl Çalışır?

Partikül filtesi, motorda yanma sonucu oluşan mikro partikülleri, petek şeklindeki filtre kanallarında tutarak dışarıya salınımını kısıtlar. Filtrenin iki ucunda bulunan ve bir çok kanal içeren yapılar, partikülleri hapseder.

Partikül Filtresi Neden Tıkanır?

Partikül filtresi çeşitli sebeplerden dolayı zamanla dolar ve tıkanır. Böyle durumlarda da tam performans gösteremez ve partikül temizleme işleminin yapılması gerekir. Partikül fitresinin tıkanmasına neden olan durumlar ise şunlardır:

  • Yanlış yağ kullanımı,
  • Sık bir şekilde uzun süreli araç sürüşleri yapmak,
  • Kalitesiz yakıt tüketimi yapmak,
  • Motordan gelen kirli parçaların filtreye tutunması,
  • Motor yağından kaynaklanan kurum ve küllerin mevcudiyeti.

Partikül filtresi zamanla da tıkanmaktadır. Fakat yukarıdaki etkenlere dikkat etmezseniz hem filtrenin ömrü kısalır hem de sürekli dpf temizliği yaptırmak durumunda kalabilirsiniz.

Partikül Filtresi Temizleme Yöntemleri

Euro 4, 5 ve 6 araçlarda partikül filtresi kurum ile dolduğu veya tıkandığı zaman uyarı lambası yanabilir veya araç ekranına ‘Partikül filtresi dolu.’ gibi uyarı mesajları gelebilir. Bu durumda aracınıza partikül filtresi temizliği yaptırmanız gerekir. Peki, bu temizlik hangi yöntemlerle yapılabilir?•  

Rejenerasyon Yöntemi İle Partikül Temizliği

Rejenerasyon yöntemi ile partikül filtresi temizlemesi bilgisayar yardımı ile yapılır. Öncelikle aracın partikül doluluk oranı analiz edilir. Ardından bilgisayar sistemi ile aracın motoru yüksek ısılara getirilir. Yüksek ısıda motor, içerideki partikülleri yakarak kül haline dönüşmesini sağlar ve kalan parçaları araçtan siyah duman atarak dışarı salarak temizliği gerçekleştirir. 

Yüksek Isı İle Pasif Temizleme

Pasif temizleme yönteminde ise motorunuzu rejenerasyon yönteminde olduğu gibi yüksek ısılara ulaştırmanız gerekir. Bunu da şehir içi trafiği dışında yüksek hız yapabileceğiniz bir alanda aracınızı yüksek devirde 15 veya 20 dakika kadar çalıştırarak yapabilirsiniz. Yüksek ısıya ulaşan motor kendi kendine partikülleri yakacak ve yanan küller dışarıya atılacaktır.

Partikül Filtresi Temizlenmediği Zaman Ne Olur?

Dizel partikül filtresi temizlenme işlemi yapılmadığında aracınızın yakıt tüketimi artabilir, motor gücü düşebilir, motor torku azalabilir ve konvertör ömrü kısalabilir. Tüm bunlar göz önüne alındığında  sadece çevreye dost olmak dışında aracınızın kullanım ömrünün uzaması için de partikül temizliği gereklidir. Bu bağlamda aklınızda ‘ Partikül temizliği nasıl yapılır? ‘konusunda bir soru işareti kalmadığını temenni ederek keyifli ve güvenli sürüşler dileriz.