Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar ve Nasıl Sorgulanır?

Emniyet Şeridi Cezası Ne Kadar ve Nasıl Sorgulanır?

Emniyet şeridini kullanması mümkün olmayan araçlar bu şerit dâhilinde yolculuk ederse emniyet şeridi cezası uygulanır. Geçiş üstünlüğü olmayan araçlar olarak sınıflandırabileceğimiz bu araçlar emniyet şeridini belirli durumlar haricinde kullanamamaktadır. Bunun sebebi acil durumların her an olabileceği bilindiğinden gerekli yardımın en kısa sürede ulaşması için şeridin boş bırakılması gerekliliğidir. Cezanın sebepleri ve hangi durumlarda kullanılabileceği gibi bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Emniyet Şeridi Nedir?

Emniyet şeridi karayolunun sağ kısmında bulunan güvenlik şeridi olarak da adlandırılan, kesintisi olmayan düz çizgidir. Bu çizgi normal trafik akışına dâhil değildir ve belirli durumlar dışında araçların bu şeridi kullanmaları yasaktır. Aksi halde güvenlik güçleri tarafından şerit ihlali cezası alabilirler.

Emniyet Şeridini Kimler Kullanabilir?

Emniyet şeridi standart araçların kullanımına kapalıdır. Fakat kaza, araç arızalanması gibi durumlarda standart araba sürücüleri, araçlarını emniyet şeridine çekip, trafiğin aksamasını önleyebilir. Emniyet şeridini kullanabilecek diğer araçlar ise trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlardır. Bunlar da ambulans, itfaiye, kolluk kuvvetleri, organ nakil araçları, arama kurtarma araçları vb. acil durumlarda kullanılan araçlardır. Ama belirtmekte fayda var ki bu araçlar da acil durum dışında bu şeridi kullanamazlar.

Emniyet Şeridi Cezası Nedir?

Emniyet şeridi ihlali sonucu geçiş üstünlüğü olan araçlara yol verememe gibi durumlarda emniyet güçleri tarafından kurala uymayan sürücü cezalandırılır. Bu cezaya güvenlik şeridi cezası da denebilmektedir. 

Emniyet şeridi ihlali cezasının asıl amacı son zamanlarda standart araçların trafik yoğunluğundan kaçmak istemesi sebebiyle emniyet şeridini kullanmayı alışkanlık haline getirmeleridir. Fakat unutulan bir nokta var ki emniyet şeridini normal trafik akışı dâhilinde kullanırsanız, herhangi acil durumda olan bir hastanın hastaneye yetişmesini, bir suçlunun polis tarafından yakalanmasını, trafik kazası sonucu bir ambulansın veya emniyet güçlerinin olay yerine ulaşmasını engellemiş olursunuz. Bu durumun doğurabileceği sonuçların hukuki boyutu dışında vicdani boyutu da oldukça ağırdır. Bu sebeple bilinçli her sürücü emniyet şeridi ihlali yapmamaya özen göstermelidir.

Emniyet Şeridi Cezası Kaç Paradır?

Geçiş üstünlüğü bulunmayan veya arıza durumunda olmayan araçların emniyet şeridini kullanması sonucu verilen ceza para cezasıdır. Bu bağlamda 2021 yılında 1.339 TL olan emniyet şeridi cezası, 2022 yılında zamlanarak 1.823 TL olarak belirlenmiştir. Bu ceza 15 gün içerisinde ödendiği takdirde %25 indirim oranı ile 455,75 TL azalarak 1.367,25 TL’ye düşmektedir. Emniyet şeridi ihlali yaptığınızda arkanızdan gelen kimse olmayabilir. O günlük kimseyi engellememiş olabilirsiniz fakat bu durumdan emniyet güçlerinin haberdar olmayacağını düşünmeyin. Elektronik Denetleme Sistemi kapsamında emniyet şeridi ihlali yaparsanız plaka tespiti ile cezanız yine sisteme işleniyor. Bizce, siz siz olun aracınız arıza yapmadığı takdirde emniyet şeridinden kaçının.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Sorgulanır?

Mevcut durumda yapmış olduğunuz emniyet şerit cezası olup olmadığını öğrenmek için e-devlet üzerinden kullanıcı adınızı ve şifrenizi sisteme girerek işe başlayabilirsiniz. Ardından EGM menüsünden ‘ Araç Plakasına Yazılan Cezaları Sorgulama ’ seçeneğine tıklayarak cezanız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bunun dışında Gelir İdaresi Başkanlığının web sitesi üzerinden ‘ Borç Sorgulama ve Ödeme ’ seçeneği üzerinden ‘ Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme ’ bağlantısından ceza sorgulamasını yapabilirsiniz.

Emniyet Şeridi Cezası Nasıl Ödenir?

Bir hata sonucu emniyet şeridini kullandıysanız ve plakanıza ait yazılan bir ceza olduğunu gördüyseniz 15 gün içerisinde indirimli ödeme yapma hakkınız bulunmaktadır. Bu kapsamda emniyet şeridi cezasını anlaşmalı bankalar üzerinden, Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden ve PTT şubeleri üzerinden ödeyebilirsiniz. 

Emniyet Şeridi Cezası İtiraz Hakkı

Bir sebepten dolayı emniyet şeridini kullandınız ve bu tespit edildi. Ardından da plakanıza yazılan bir ceza olduğunu saptadınız. Fakat geçerli bir sebebiniz vardı. Bu durumda cezaya itiraz hakkınız doğmaktadır. Emniyet şeridini sivil araçların kaza veya arıza durumunda kullanabileceğinden bahsetmiştik. Bu durumda unutulmaması gereken durum aracınızın arıza yaptığı yerlerin 50 veya 60 metre ötesine ışıklı uyarı levhaları koymanız gerekliliğidir. Tüm bu gereklilikleri yerine getirmenize rağmen yazılan bir ceza olduysa bir itiraz dilekçesi yazarak kimlik, araç ruhsatı, ceza ruhsatını yanınıza almak sureti ile Sulh ve Ceza Mahkemesine giderek emniyet şeridi cezası itiraz davası açabilirsiniz.