Gece araç kullanmak zorunda kalınmadıkça tercih edilmemesi gereken bir durumdur. Karanlıkta araç kullanmak çok zorlayıcı bir hal alabilir. Yolu yeterince görememenin yanı sıra çevrenizdeki araçların gözünüzü alan farları da sürüş rahatınızı bozar. Bu durum da yolculuğunuzu tehlikeye sokar. Özellikle de uzun yolda gündüze göre daha zor ve riskli olan gece yolculuğu, yolların daha boş olması nedeniyle kimi sürücüler tarafından daha çok tercih ediliyor.
Yapılan araştırmalar geceleri gündüze nazaran üç katı daha fazla kaza gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Buradan anlaşılacağı üzere geceleri renkleri ayırt etme, derinlik algısı gibi konularda çok başarılı olamıyoruz. Bunun yanında yorgunluktan dolayı gözlerin bulanıklaşması kazalara davetiye çıkarabiliyor. Bu tür durumların önüne geçip geceleri de aracınızı rahat bir şekilde kullanmak istiyorsanız belli başlı unsurlara dikkat etmenizde fayda var. Gece yolculuk yapacaksanız aşağıda yer alan bazı basit kurallara dikkat ederek güvende seyahat edebilirsiniz.
- Farlarınızı erken alacakaranlık saatlerinde açmanız, yoldaki diğer sürücülerin aracınızı fark etmelerini ve aracınızı görmelerini kolay hale getirir.
- Yoldaki diğer araçların hızlarını anlamak ve onlarla aranızdaki mesafeyi korumak karanlıkta daha zor olacaktır. Bunun için gece araç kullanırken hızınızı azaltmaya ve takip mesafesini arttırmaya önem verin. Örneğin, fren yaptığınızda, ön farlarınızın aydınlattığı alanda durabilecek hızda olmanız gerekiyor.
- Kendinizi yeterince iyi hissetmediğiniz bir halde, örneğin yorgun veya uykulu durumdaysanız gece direksiyon başına geçmekten uzak durun. Dinç olmayan kişiler gece araba sürmekte zorlanabilir, konsantrasyon kaybı yaşayabilir. Bu durum içindeyseniz mümkünse yolculuğa çıkma saatinizi erteleyin. Muhakkak araç kullanmanız gerekiyorsa da sürüş esnasında kısa molalar verin. Yolda seyir halindeyken uykunuz gelirse uygun bir yere aracınızı park ederek mutlaka istirahat edin.
- Kullandığınız aracın far ayarları dengesiz veya olması gerekenden düşük olabilir. Bu durum hem kendi görüş alanınızın netliğini olumsuz etkiler hem de karşı yönden gelen diğer şoförleri rahatsız ederek görüşünü engelleyebilirsiniz. Özellikle karanlıkta aracınızı daha rahat kullanabilmek için farlarınızı doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir. Bunların yanında önünüzdeki araç sürücüsünün görüşünü engellememek açısından uzun farlarınızın açık olmadığından da emin olun.
- Ara ara farlarınızı temizlemeyi ihmal etmeyin. Yoldaki kirin, tozun farlarınıza yapışmasından kaynaklı olduğu için far ayarlarınızı doğru yaptığınız halde kimi zaman yeterince iyi aydınlatma olmadığını düşünebilirsiniz. Bazı sıfır veya ikinci el arabalarda LED veya Xenon farlar bulunmaktadır. Bu farlar, halojen lambadan çok daha yüksek kalitede olması sebebi ile daha iyi bir ışık ve görüş alanı sağlaması bakımından avantajlıdır.
- Eğer aynalarınız kirliyse arkanızdan gelen aracın ışığını daha çok yansıtacaktır. Bu yüzden aynaların temizliğine önem vermeniz gerekir. Ön camın iç yüzeyine, iç camlara ve aynalara elinizle dokunmamaya özen gösterin, mikro fiber bez kullanarak aynalarınızı temizlemelisiniz.
- Araba kullanırken gösterge panelinin ışıklarını düşük seviyede tutmaya özen gösterin. Yüksek bir ışık ileriyi rahat görmenizi engeller.
- Eğer gece sisli bir havada araç kullanacaksanız, sis lambalarınız muhakkak açık olmalı. Aracın önünün sis lambaları ile aydınlatılması hem karşı yönden gelen aracın sizi fark etmesi için hem de kendi görüş açınızın net olması açısından önemlidir.
- Karanlıkta yol aldığınız sırada araçta bir sorun yaşadığınızda aracınızı mümkün olduğunca yol kenarına çekmeye çalışın ve acil durum ışıklarını yakın. Arabanızdan belli bir mesafe öteye olacak şekilde önüne ve arkasına da reflektörleri koyun.
- Hızınızı mutlaka düşük seviyede tutun ve güvenliğiniz için yol boyunca emniyet kemerinizin takılı halde olduğundan emin olun.