Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

İkinci El Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İkinci El Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Araç almak isteyen herkesin öncelikli hayali sıfır bir araç sahibi olmaktır, fakat bu durum günümüzde giderek zorlaşmaktadır. Bu durum da bireyleri ikinci el araç almaya yöneltmektedir. Ancak ikinci el bir araç satın alırken, sıfır araç almaya göre çok daha dikkatli olmak gerekir. İkinci el otomobil alınırken bilinmesi gereken şeyler neler diye araştıran tüketiciler için, ikinci el araba alırken dikkat edilecek noktaları bir araya getirdik.

İkinci el araç satın alırken süreç doğru yönetildiğinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaz. Burada ulaşılması gereken hedef, hasarsız, kilometresi düşük, tüm motor ve donanım özellikleri ile ihtiyacınızı karşılayan bir ikinci el aracı vakit kaybetmeden almaktır. İkinci el araç alırken hasar kaydının ve teknik sorunların olup olmadığı ve güvenilir bir satıcıdan alındığına emin olmak gibi konularında tereddüt yaşamamak için dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar vardır.

  • İkinci el araç satın alırken öncelikle aracın hasar kaydı olup olmadığını kontrol edin. Bunun yanında aracın ekspertiz raporunun olup olmamasını da sormanız çok önemlidir. Aracın motorun ve donanım özelliklerini de öğrenmeniz gerekir. Bunun yanında motor şase numarasını da kontrol etmeyi unutmadan aracın trafik cezası olup olmadığını öğrenmelisiniz.
  • Alacağınız aracın MTV, vergi, TPC borçları var mı? Arabanın üstünde herhangi bir haciz var mı? İnternet üzerinden Vergi Dairesi’ne ve e-Devlet’e girerek bu soruların cevaplarını net bir şekilde öğrenebilirsiniz.
  • Motor kontrolü yaptırmanız ve mekanik durumu bilmeniz ikinci el aracı alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biridir. Eğer arabanın motorunda veya mekaniğinde bir sorun varsa ilerleyen dönemlerde size ekstra masraf çıkartabilir.
  • İkinci el bir otomobil alırken arabanın kilometresine de dikkat etmelisiniz. Kilometresi düşük bir aracın değeri daha yüksek olacaktır. Düşük kilometre, aracın motor ve mekanik kullanımının daha az olduğunu ispatlar.
  • Aracın dış kısmını incelemek de yapmanız gerekenler arasındadır. Bu konuda ekspertiz firmalarından kaporta ekspertizi yaptırabilirsiniz. Bu şekilde daha önce aracın dışına herhangi bir hasar verilip verilmediğini öğrenebilirsiniz. Aracın lastik diş derinliğinin aşınmasında yasal bir ölçüt vardır. Lastik diş derinlikleri yasal aşınma sınırı ise 1,6 milimetredir. Arabanızı alırken buna dikkat etmezseniz istenmeyen bir kaza durumu oluşabilir.
  • İkinci el araç satın alırken dikkat edilmesi gereken konulardan biri de ekstra harcamalardır. Araç için bütçe planlamanızda vergi, trafik sigortası, kasko, devir gibi işlemleri göz önünde bulundurun. Bu masraflar satın aldığınız aracın marka ve modeli, yaşı, motor hacmine göre farklılık gösterecektir.

 

Araç Hasar Kaydı Nasıl Sorgulanır?

 

“Aracın hasar kaydı veya kazası var mı?” gibi sorular, ikinci el araba satın almak isteyenlerin en sık sorduğu sorulardır. Alacağınız ikinci el aracın çalıntı ya da kaza kaydının olup olmadığını anlamak, değişen parçalarını öğrenmek için hasar kaydı sorgulaması yapmanız gerekiyor. Bunun en kolay yolu cep telefonu ile 5664 üzerinden sorgulama yapmaktır. Hasar kaydını öğrenmek istediğiniz araca ait plakayı yazın, 5664'e gönderin. Aracın plakası değişmiş olsa bile, hasar geçmişi ile ilgili tüm bilgiler SMS olarak telefonunuza gelecektir. Bunun yanında aracın herhangi bir kaza sonucu hasarının olup olmadığını öğrenmek için 11890 çağrı merkezi aranarak ve aracın plakası veya şasi numarası verilerek hasar sorgulaması yapılabilmektedir. Araç hasar sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden e-Devlet şifresi ile de yapılabilmektedir. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler kategorisindeki; "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama" yazıp gelen sayfaya istenilen bilgileri girdiğinizde ücretsiz olarak tüm bilgileri öğrenebilirsiniz.