Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

OTOMATİK VİTES Mİ? MANUEL VİTES Mİ?

OTOMATİK VİTES Mİ? MANUEL VİTES Mİ?

Otomatik Vites Mi? Manuel Vites Mi?

 

Yeni bir araç satın alırken, aracın teknik, donanım ve aksesuar özelliklerinin yanı sıra en çok düşünülen bir diğer unsur aracın manuel vitesli mi yoksa otomatik vitesli mi olmasıdır. Buna karar vermeden önce her iki vites seçeneklerinin arasındaki avantajı ve dezavantajı bilmeniz doğru bir seçim yapmanız açısından oldukça faydalıdır.

 

Otomatik Vites ile Manuel Vites Arasında Ne Fark Var?


 

Bu iki araç arasındaki asıl fark, şanzımanının çalışma prensibidir. Düz viteste sürücünün manuel olarak ayarladığı şekilde vites değiştirilirken otomatik viteste araç, hangi vitese geçmesi gerektiğine hız ve motor devri arasında bir bağlantı kurarak kendisi karar verir. Bu küçük fark; yakıt tüketimi, manevra kabiliyeti, güvenli sürüş, konfor gibi konularda değişikliklere neden olur.

 

Manuel Vites Araçların Avantajları

 

  1. Manuel vitesli araçların maliyeti daha ucuzdur.
  2. Hızlı devir alırlar. Günümüzde gelişen otomatik vites teknolojisi bu açığı büyük ölçüde kapatmış olsa da hâlâ pek çok düz vites araç, vites değişimine daha hızlı uyum sağlayarak daha hızlı devir almaktadır.
  3. Manuel vitesli araçlar yakıtı daha ekonomik olarak kullanmaktadır. Gelişen teknoloji ile otomatik vitesli bazı araçlarda bu durum değişmektedir.
  4. Daha az bakım ve onarım gerekmektedir.
  5. Düz vitesli arabaların şanzıman ve parçaları otomatik vitesli araçlara göre daha ucuzdur. Otomatik şanzımanlı araçlar bozulduğunda oluşan masraf, düz viteslilere göre genellikle çok daha fazla olur.
  6. Otomatik vitesli aracın performansı manuel vitesli araca göre biraz daha düşük olur. Eğer tercih edeceğiniz araçta performans beklentiniz yüksekse manuel veya tiptronik vitesli bir araç tercih edebilirsiniz.
  7. Aracın kontrolünün tamamen sürücüde olması sebebiyle bazı sürücüler tarafından özel olarak tercih edilmektedir.

 

Otomatik Vites Araçların Avantajları

 

 

  1. Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde araba kullananlara büyük avantaj sağlayan otomatik vites; sürücünün uzun süre debriyaj ve vites kullanmadan rahat ve konforlu bir şekilde araba kullanmasını sağlar.
  2. Vites değiştirme zorunluluğu olmadığından, sürücünün direksiyon hakimiyeti daha fazladır.
  3. Yeni araç kullanmaya başlayan sürücüler için daha kolay kullanım sağlayarak daha hızlı adapte olmalarını sağlar.
  4. Debriyaj ve vites değişimine odaklanmak zorunda kalmadığınız için trafiğe, yola, işaretlere ve levhalara çok daha iyi konsantre olabilirsiniz.
  5. Manuel vitesli araç kullananların uzun süre trafikte debriyaj-gaz-vites değiştirme zorunluluğu sebebiyle daha fazla stresli olmalarına neden olurken, otomatik vitesli araç kullanıcıları daha rahat olmaktadır.