Özel plaka alma ve plaka değiştirme işlemleri, araç sahipleri tarafından yapılabilir. Bazı insanlar araç plakasında kullanılan sayılara ve harflere ayrı bir ehemmiyet verir. İsimlerinin baş harflerini, uğurlu sayılarını plakalarında kullanmak isteyen çok sayıda kişi vardır. Özel plaka alma ve plaka değiştirme sayesinde arzu edilen sayılar, harfler araçta kullanılabilir.
Sıfır araç satın aldığınızda plaka işlemleri tarafınızca yürütülür. Plakaların orta kısmında belirli bir sıralama izlenir. Örneğin A harfiyle başlayan ikili ve üçlü kombinasyonlar tükenince B harfiyle başlayanlara geçilir.
Eski dönemlerde ise harfler bir şehrin farklı ilçelerini ifade ederdi. Örneğin Ankara’da P ile başlayan harfler, Polatlı ilçesini ifade etmekteydi. Bu uygulamanın yerini günümüzde sıralı harf sistemi almıştır.
Sıralı harf sistemi sayesinde aynı dönemde piyasaya çıkan sıfır araçlarda aynı harfler yer alır. Karışıklıkların önlenmesi ve daha sistemli plaka dağıtımı yapılması açısından yeni sistem daha iyidir. Siz de kendinize has bir plaka kullanmak için gerekli başvuruları aşağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz.
Özel plaka, kişinin kendi istediği harf ve sayılardan oluşan plakadır. Kişiler; tuttukları takımları, destekledikleri siyasi partileri gösterecek şekilde harfler, sayılar kullanabilir. Bu sayede araçlarda kişiye özel değişiklikler gerçekleştirilir.
Özel plaka kullanmak isteyenlerin birtakım yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülükler arasında plaka koduna göre ikamet şartı da vardır. Aynı zamanda vergi ve bağış ödemesi de yapılmalıdır. Plakaya göre talep edilen bağış miktarı değişkenlik gösterir. Özel plaka alma işlemleri sırasında büyükşehirlerde ücretler daha yüksek olabilir.
Özel plaka kullanmak kimileri için oldukça önemlidir. Kendini bu şekilde daha iyi ifade edeceğine inananlar böyle bir yol seçer. Aynı zamanda karakterini arabasına da yansıtmak isteyenler, yüksek maliyetlere katlanmayı göze alır.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası’na başvurmalısınız.
Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız. Baskı işlemleri ise Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından yapılır. Baskı süreci tamamlandıktan sonra plakanızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Almak istediğiniz plaka, başkasının üzerinde olabilir. Bu gibi durumlarda ilgili kişiyle anlaşma yoluna gidebilirsiniz.
Özel plaka alma ve plaka değiştirme işlemleri büyükşehirde biraz daha uzun sürebilir. Aynı zamanda maliyetlerde de şehirden şehre farklılık söz konusu olabilir. Özel plakaları şahsi olarak kullanacaksanız sadece kimliğiniz yeterlidir. Ancak şirket adına alım yapacaksanız imza sirkülerinin ve faaliyet belgesinin ibrazı gerekir.
Özel plaka almanın şartı, en başta istediğiniz plakanın başkasının üzerinde olmamasıdır. Aksi takdirde plakayı almanız mümkün değildir. Diğer şartlar ise noterden gerekli işlemleri yaptırmaktır. Ardından şoförler odasından gerekli işlemler yapılır.
Özel plakaların maliyeti 200 bine kadar çıkabilmektedir. Bunun nedeni uygulamanın zaruriyetten değil keyfi olarak yapılmasıdır. Çok yüksek maliyetler söz konusu olduğunda dilerseniz değişiklik yapmayabilirsiniz.
Özel plakanın şehir kodu ikametinizle uyumlu olmalıdır. Örneğin, İstanbul’da yaşıyorsanız 06 koduyla başlayan bir plaka alma şansınız yoktur.
Özel plaka almak için para ödemesi yapmanız gerekir. Vergi ve bağış şeklinde ödenecek tutar, plakaya göre değişir. Tamamen kişiye özel bir plaka kullanılmak isteniyorsa yüksek maliyetlere katlanmak gerekir.
Ödenecek tutarın belirlenmesinde talep de etkilidir. Örneğin; takımların, siyasi partilerin kısaltmalarından oluşan plakalara çok fazla talep vardır. Bu nedenle özel plaka alma ve plaka değiştirme fiyatları da daha yüksek olabilir.