Aracının fiyatını hemen öğren hemen sat

Retarder Nedir?

Retarder Nedir?

Otomobillerin günlük hayatta kullanımı her geçen gün artarken kullanılan bu araçların yapılarında da değişiklik her geçen gün artıp yapılan bu sistemlerde yenilik her geçen gün artmaktadır. Araçların en önemli kısımlarından biri olan fren sisteminde otomobillerde kampana veya disk kullanılarak ağırlığı az olan bu araçlarda parçalar kullanılır. Büyük yüklü ve ağırlığı fazla olan otomobillerde ise kullanım alanı oldukça geniş olan birincil ve ikincil büyüklükte fren sistemi kullanılmaktadır. 

Birincil fren şekli tıpkı otomobillerde olan fren sisteminin aynısı olarak işlev görürken ikinci fren sistemi daha farklı işlevleri görmek için kullanılır. Motor freni egzoz freni gibi içerikleri andıran ikincil fren sayesinde ana fren mekanizmasına yardımcı oluyor ve geciktirici diye adlandırılan retarder diye adlandırılır. Birincil fren sisteminin verdiği işlevden daha farklı olarak güçlü bir işleve sahip olan bu retarder sayesinde bazen o otobüslerde duyduğunuz ağır ses ve yavaşlama bu fren sistemi sayesinde meydana gelmektedir. 

Retarder Ne İşe Yarar?

Retarderin, kullanım alanı oldukça geniş ve çoktur. Retarder frenleme sistemi olarak bilinir özellikle kamyon otobüs tır gibi ağır vasıtalarda kullanım alanı oldukça fazla geniş bir hale gelmiştir. Kamyon tır ve aklınıza gelebilecek her türlü ağır vasıta da fren işlemini iyileştirmek için kullanılan bir frenleme performansıdır. Bu frenleme sayesinde birincil frenleme işlemine destek olunarak balata ve diğer parçalarının daha az kullanılıp uzun süre devam etmesine yardımcı olunur.

Bunun yanında dik yokuşlarda korku oluşturmadan güvenle inilmesi için araca ve direksiyon hâkimiyetine yardımcı olur. Frenleme sisteminin ayarları şoför sayesinde ayarlanabildiği için araca müdahale edebilir ve bunun yanında oluşacak riskler daha az seviyeye indirilerek daha az maliyetle işlem bitirilmiş olur. Oldukça fazla işlevi ve görevi olan retarder tüm büyük otomobil araçlarında mevcut olması gereken bir parçadır. 

Retarder Çalışma Prensipleri Nelerdir?

Her aracın ya da parçanın bir çalışma prensibi olurken retarderin de kendine göre bir çalışma prensibi vardır. Bu çalışma prensibi adımları boyunca çalışan bu sistemde oluşacak bir hata ya da bir düzen bozukluğu ile çalışma prensibinde aksamalar meydana gelir. Kardan mili denilen bir araç parçası ile etkileşime giren retarder sayesinde çalışma işlemine başlanır. 

Bu işlemler sırasında ve düzenine göre işlemek zorunda olup herhangi bir aksama da fren sisteminde sıkıntılar meydana gelir ve olabilecek birçok risk meydana gelir. Retarder ve büyük arabaların çalışma sistemine yardımcı olarak onların daha kolay bir şekilde ve güvenli bir şekilde yolculuk yapmasına yardımcı olur. Oldukça fazla çalışma prensibi bulunan bu mekanizma sayesinde yapılmış olan yolculuklar daha kolay ve güvenli bir hale gelmiştir. 

Retarder Avantajları Nedir?

Retarder fren sisteminin parçalarından olup sağladığı avantajlar bir hayli fazladır. Bu avantajları şu şekilde saymak gerekirse retarder frenin yavaşlamasını sağlarken konforlu bir şekilde yolculuk yapmaya ve yolcuları sarsmadan yolculuğa devam etmeye yarar. Yokuş aşağı frenleme de birincil frenlemeye yardımcı olarak işlemine devam eder ve hem maddi açıdan hem de güvenlik açısından yardımcı olur. 

Fren balatalarının çok daha az aşınmasına yardımcı olur ve bu sayede de kirlenmesinin önüne geçilir. Yokuş aşağıda da birincil frenlemeye gerek kalmadan kolay bir şekilde devam işlemine devam eder. Oldukça fazla avantajı olan bu mekanizmalar sayesinde hem avantajlı bir şekilde hem de güvenli bir şekilde yolculuk yapılır. Oldukça fazla avantajı bulunan bu retarder sayesinde artık ulaşım ve yolculuklar daha zevkli bir hale başlamıştır.