Trafikte seyreden araç sayısı arttıkça kazaların, karışıklığın ve trafiğin önüne geçmek için gerekli uyarıların yapılarak sürücülerin bir düzen içinde hareket etmesi daha da önemli bir hal alıyor. Bu noktada devreye giren trafik levhaları ise bunu en etkili biçimde yerine getiren uyarı işaretlerini oluşturuyor.
Her gün on binlerce aracın belirli bir uyum içinde hareket etmesini sağlayan trafik işaret levhaları ve anlamları, yerleşim yerleri, karayolları ve otoyollarda sürücülerin bilgi alması konusunda oldukça önem taşıyor. Sürücüler bu trafik bilgi işaretlerine dikkat etmediklerinde bu uyum kolayca bozularak can ve mal kayıplarına sebep olabiliyor.
Çoğu trafik levhaları ve adları sürücü kurslarında sürücü adaylarına öğretildiği için sürücülerden ve sürücü adaylarından bütün trafik levhaları ve anlamlarını bilmeleri bekleniyor. Bu levhalar ve anlamları ehliyet sahibi olmak isteyen tüm sürücü adaylarına sınavda da soruluyor. Sürücülerin trafikte daha güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi için dikkat etmesi gerekirken yolcuların da bu bilgilere hâkim olarak genel trafik düzenine ayak uydurması gerekiyor.
Trafik işaretleri en ücra köy yollarında bile yol güvenliğini sağlamak için mevcutken, kısa süreli şehir sürüşlerde onlarca trafik levhasına rastlamanız mümkün. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce altı farklı kategoriye ayrılan trafik tabelaları ise kendi içinde çeşitlere ayrılıyor.
Tehlike uyarı işaretleri trafik levhaları arasında en önemlilerin başında geliyor ve sürücüleri yol üzerindeki tehlikelere karşı uyarma işlevi görüyor. Tehlike uyarı işaretlerinin sayısı 52 ve bunların büyük bölümü üçgen levhalardan oluşuyor. Sağa viraj, sola viraj, kasisli yol, yaya geçidi ve okul geçidi gibi levhalar ise bu uyarı işaretleri arasında en sık rastlananlar oluyor.
Trafik tanzim işaretleri, trafikteki düzeni sağlamak için kullanılıyor ve sürücüleri bilgilendirme amacı taşıyor. Bu işaretlerden 69 adet bulunuyor ve bunlar sürücüler arasında bir bakıma iletişim aracı görevi üstleniyorlar. Trafik tanzim işaretleri arasında en sık karşılaşılanların başında yol ver, dur, girişi olmayan yol ve hız sınırı tabelaları bulunuyor.
Durma ve park etme işaretleri, trafik akışını sağlama ve yanlış park uygulamalarının önüne geçmek gibi işlevlere sahip. Bu işaretler özellikle şehir içinde düzeni sağlamak adına büyük önem taşıyor. Az sayıda olan bu işaretler arasında en yaygın olanlarını park etmek yasaktır, duraklamak ve park etmek yasaktır gibi levhalar bulunuyor.
Yatay işaretleme sembolleri trafikte levha olarak bulunmayan ancak zemin işaretleri şeklinde görülen yol, araç ve şeritlerle ilgili bilgiler taşıyor. Bu kategoriye yaya geçidi, bisiklet yolu ve şerit çizgileri giriyor.
Yeni standart trafik işaretleri sürücüleri ve yayaları yoldaki olası bir tehlikeye karşı uyarmak ve bilgilendirmek için kullanılıyor. Bunların arasında trafik sıkışıklığı, tramvay durağı ve trafik elektronik denetleme gibi levhalar yer alıyor.